tiistai 3. lokakuuta 2017

Alamaisema: Darude: Before The Storm (2000)

Before The Stormin aloittaa kolme minuuttia ja 46 sekuntia kestävä teos, jota ei varsinaisesti tarvitse kaivella musiikkihistorian pölyttyneistä nurkista tarkasteltavaksi. Sandstormin meemiytyminen tapahtui jotenkin vähitellen vuosien mittaan, eikä siinä toisaalta ole mitään ihmeteltävää. Mahdollisuus sellaiseen on rakennettu biisiin sisään, ja käsittääkseni se vakiinnutti asemansa esimerkiksi television urheilulähetysten taustamusiikkina jo selvästi ennen some-aikaa.

Ja onhan se mitä historiallisin suomalainen popkappale. Listoja seuraavana ja sopivan ikäisenä popmusiikin ystävänä voi melkeinpä vastata kysymykseen: "Missä olit, kun kuulit Sandstormin nousseen brittilistan top 3:een?" Aivan tämä ei minultakaan onnistu, deduktion kautta voin päätellä olleeni koneen ääressä yliopiston kirjastossa, mutta sen muistan, että samana iltana olin Salorannan kanssa jostain syystä DTM:ssä, Sandstorm soi ja välitin riemastuneena hänellekin tämän informaation ensimmäisestä isosta suomalaisesta brittihitistä.

Mutta onko Darudessa jotain muutakin kuin Sandstorm? Vasta viime viikolla eräs tuttava sanoi pitävänsä kakkossingle Feel The Beatia parempana biisinä, mutta tämä on varmasti luokiteltavissa oppositiomielipiteeksi. Spotify-kuunteluja Sandstormilla on 69 miljoonaa ja risat, Feel The Beatilla vähän yli 5 miljoonaa ja Before The Stormin muilla biiseillä muutamia satoja tuhansia. Kun "se biisi" kuullaan heti levyn kärkeen, joutuu väistämättä vitsailemaan, että eikö After The Storm olisi ollut osuvampi nimi.

Itse kuuntelen koko albumin nyt ensimmäistä kertaa koskaan.

Eikä tämä kuulosta pahalta lainkaan. Sandstormia levyllä seuraava Burning on aivan hyvää kevyemmän laidan trance-epiikkaa. Sitten tulee Feel The Beat, jonka geneerinen laulusämple ja pakollinen yritys kierrättää Sandstormin tykytyy-riffiä tuntuvat edelleen vähän hiekoittavan biisiä, joka on pohjimmiltaan kuitenkin sekin oikein toimivaa trance slash eurodancea. Out Of Controlista julkaistiin Daruden kolmossinglenä muistaakseni laulettu, aika köykäinen versio, mutta albumin instrumentaalitulkinta potkii mukavasti.

Chillailevamman Touch Me Feel Men jälkeen Calm Before The Storm nostaa kierroksia ja tavoittelee taas klassisen trancen tapaan isojen luonnonvoimien tuntua. Tällainen vuosituhannen vaihteen poptrance kuulostaa tosi paljon siltä, miltä 90-luvun puolivälin demoskenen parhaat tuotokset näyttivät - tai miltä jokin keskimääräistä mielenkiintoisempi näytönsäästäjä näyttää. Tämä on audioversio ruudulla pyörivästä fraktaalihässäkästä. Trancetyyppien suosimat luonto- ja elementtimetaforat ovat kiinnostavia näin muotoon kahlitussa koneellisessa musiikissa, mutta ehkä asia onkin ymmärrettävä niin, että trance emuloi kokemustamme luonnosta ja yrityksiämme sanallistaa sitä kokemusta - tai pukea se ääneksi tai kuviksi. Siinä hommassahan käy usein niin, että paremman puutteessa sorrumme kliseisiin, koska todellista haltioitumista on hyvin vaikeaa kuvata omaperäisesti. Siksi vaikuttuminen valtavien luonnonvoimien äärellä välittyy ehkä poikkeuksellisenkin hyvin tällaisen tiukan formaalisen musiikin kautta. Calm Before The Storm olisi todella hyvä lajinsa edustaja ilman sen katkaisevia puheväliosia, mutta on se hyvä näinkin.

Levyn viimeiset varsinaiset biisit ovat vähän yhdentekeviä ja niiden jälkeen tulevat Sandstorm- ja Feel The Beat -remixit lajityypin pakkopullaa, mutta kokonaisuutena Before The Storm on aivan pätevä albumikokonaisuus ainakin allekirjoittaneelle, joka on henkilöhistoriallisista syistä lähtökohtaisesti taipuvainen ymmärtämään tätä estetiikkaa. Levyn aikanaan ilmestyessä olin siirtynyt jo vähän toisenlaisiin musiikkimaisemiin, mutta sittemmin nostalgiasyistä on tullut kaiveltua kaikenlaisia vanhoja tanssisuosikkeja esiin. Ne ovat enimmäkseen kylläkin 90-luvun puolivälin kamaa, mutta Darudella on kuultavissa vielä monia samoja elementtejä. Tämähän ei ole albumigenre, ja onkin yksi listahistorian suurista paradokseista, että albumin ollessa ylivertainen musiikin markkinoinnin väline myi moni Before The Stormia paljon hutaistumpi levykin isoja määriä, koska jengi halusi ne hittibiisit.

Vastauksena aiemmin esitettyyn kysymykseen: kyllä Darudessa on muutakin kuin Sandstorm, ainakin jos tarkoitetaan kysyä, onko hän julkaissut jotain muuta kuuntelemisen arvoista musiikkia. Sellaista tältä levyltä kyllä löytyy. Kulttuurihistoriallisesti hänessä ei ehkä kuitenkaan ole paljoa muuta kuin Sandstorm, mutta aika harva artisti on tietenkään tehnyt edes yhtä kulttuurihistoriallisesti merkittävää biisiä.


67/100


Before The Storm Spotifyssa


Calm Before The Storm Youtubessa


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti